SPL-Arquitectos

PORTOFINO


PROJECT DESCRIPTION

The design was intended to be the dematerialization of the building to the person who observes from the beach, creating open plans and glazing to the east, leaving the spaces most closed to the west. We opted for the creation of a base, yet soft, to the whole building and terrace area allowing an elevation over the territory, thus achieving a greater visual projection on the beach, emphasizing the connection to the village and to the sea. We designed a building composed of three volumes that are tied together at the entrance, which also provides connection to the outdoor deck, where you access the building. Each volume consists of different spaces yet they all complement each other. The public areas are located in both lower and longer volumes that are open to the East, projecting himself visually. The third volume, more distant and closed, integrates the service areas. The entrance is emphasized by the frame of the most advanced volume, which extends to the access stairs.

Regarding to the materials selected, we gave special attention to wood, glass, and white, that relates to the beach, the mountains and sea, and contribute to customization of the various spaces and environments. The base of the building composed of treated timber, based on wooden stakes. The building structure consist of columns and beams in glued laminated wood, treated with insecticide, fungicide and hydro repellent. The coverage is composed of wooden interior lining with vapor barrier, mineral wool insulation and covered externally by simple sandwich panels. The building skin is made of wood panels with two types of finish, treated wood in natural color and white paint. The glazing are framed by aluminum in dark gray, and colorless laminated glass.

 

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10